Wees bereid de gevolgen te dragen

Is het een goed idee om een stemming over een bepaald onderwerp te organiseren wanneer u op voorhand zeker denkt te zijn van het resultaat?

Er is een risico

Hier is een risico aan verbonden, namelijk dat u een antwoord krijgt dat precies het tegenovergestelde is van wat u had verwacht. Dat maakt het leuk en spannend om een stemsysteem te gebruiken, maar het kan tot vervelende situaties leiden.

Stel uzelf daarom eerst de vraag: “Ben ik bereid de gevolgen te dragen als het antwoord op zo’n vraag totaal onverwacht is?”

Als het antwoord nee is, dan is het waarschijnlijk verstandig om op veilig te spelen en deze vraag gewoon te schrappen.

Wat is uw intentie?

Anderzijds kan het soms de moeite lonen om het risico te nemen, bijvoorbeeld in de volgende situatie: stel dat u er zeker van bent hoe de meerderheid van het publiek over iets denkt, maar het is uw intentie om het publiek te confronteren met het feit dat dat het algemene gevoel is.

Dit doet u misschien omdat u vermoedt dat ze zich hier zelf niet van bewust zijn, of om aan enkele dissidenten te bewijzen dat ze in de minderheid zijn.

In dat geval kan het nuttig zijn een vraag te stellen waarop u het antwoord zeker denkt te kennen om iets duidelijk te maken, of om een reeds aangenomen waarheid formeel te maken, maar vergeet niet dat dit altijd een risico inhoudt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *