Gelijktijdige toespraken in eenzelfde ruime op het 'Young Talent in Action' evenement van het VBO

Gelijktijdige toespraken in eenzelfde ruimte

Beeld je een setting in waar meerdere, gelijktijdige toespraken worden gehouden in eenzelfde ruimte, zoals een tentoonstellingshal of de balzaal van een hotel. Elke toespraak wordt om het uur herhaald en de toehoorders kunnen zelf beslissen welke toespraak zij willen beluisteren en op welk tijdstip.

Vraag: Is dit mogelijk of leidt dit tot een kakafonie van toespraken die door de zaal weergalmen waardoor het voor de aanwezigen moeilijk wordt om de spreker te verstaan, met vermoeidheid en verminderde aandacht tot gevolg zodat de mensen het evenement allemaal samen verlaten?

Gelijktijdige toespraken: dat is mogelijk!

De oplossing is vrij eenvoudig: u hoeft enkel de stem van de spreker te isoleren en ervoor te zorgen dat die klank enkel terecht komt bij de luisteraars die naar die toespraak luisteren.

En daarvoor heb je het Infrared Language Distributionsysteem van duvall nodig. De meeste mensen gebruiken dit systeem als een manier om één enkele toespraak via simultaanvertaling tot bij de luisteraar in zijn of haar moedertaal te laten toekomen.

Echter, er kunnen ook verschillende geluidskanalen toegewezen worden aan de individuele sprekers, en de luisteraar kan dan luisteren naar die spreker die hij wil horen door het juiste kanaal te kiezen op diens ontvanger. De toehoorders ontvangen een duidelijk en goed verstaanbaar geluidssignaal via hun hoofdtelefoons. Ook al worden er dus gelijktijdig toespraken gehouden in eenzelfde ruimte kan het publiek luisteren naar de spreker van hun keuze, zonder vervelende omgevingsgeluiden of de weergalm van geluiden afkomstig van andere sprekers, elders in de zaal.

Young Talent in Action

young-talent-in-action-logoEen mooi voorbeeld van een dergelijke organisatie was het evenement ‘Young Talent in Action‘, georganiseerd door het VBO in België, dat tot doel had de discrepantie zichtbaar te maken die bestaat tussen de talenten van jonge werklozen en de talrijke vacatures die niet ingevuld geraken.

In één tentoonstellingsruimte van Paleis 10 van Brussels Expo stonden zeven speakerscorners opgesteld. Zeven verschillende workshops werden de ganse namiddag herhaald, afwisselend in een Franstalige en een Nederlandstalige versie. De bezoekers konden zelf beslissen welke workshops ze wilden bijwonen en daarvoor een tijdstip bepalen. Minstens 1750 jongeren en meer dan 1000 werkgevers woonden dit evenement bij. U kunt zich waarschijnlijk het geroezemoes in de zaal levendig voorstellen, dat elke spreker onverstaanbaar zou kunnen maken, zonder de tussenkomst van de juiste technologie.

Versterkers en luidsprekers zijn overbodig

Samen met DDMC, de organisator van het evenement, heeft duvall hiervoor de oplossing en de apparatuur verzorgd. De toespraken van de individuele sprekers werden ter beschikking gesteld op zeven geluidskanalen en in elke speakerscorner werden infraroodzenders geïnstalleerd wat een probleem oplost dat met versterkers en luidsprekers alleen niet op te lossen is.

De bezoekers mochten één van de beschikbare 1500 infraroodontvangers en hoofdtelefoons gebruiken, zich naar de workshop van hun keuze begeven, afstemmen op het juiste kanaal en naar de spreker luisteren.

Het publiek kon zich zo volledig concentreren en zonder veel moeite de spreker verstaan.

Bekijk deze nieuwsflash

De Vlaamse televisiezender VTM heeft een videoverslag gemaakt van dit evenement. Merk op dat de deelnemers ontvangers bij zich hadden om af te stemmen op de workshop die zij wilden volgen. Zonder de oplossing van duvall zouden de gelijktijdige toespraken en het lawaai in de zaal het vrijwel onmogelijk gemaakt hebben om de sprekers te verstaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *