Gebruik de mogelijkheden verstandig

Sommige klanten vragen mij: “Wanneer ik een stemsysteem gebruik en ik een vraag stel, wat is dan het maximale aantal antwoorden dat ik het best kan aanbieden? Wat wordt aangeraden?”

Zoals zo vaak bestaat er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Hier zijn enkele zaken om bij stil te staan:

De hardware

Welk aantal laat de hardware (de stemknoppen die mensen hebben om deel te nemen aan de stemming) toe?

Dit hangt af van de apparatuur, het kan 10 zijn maar in sommige gevallen kan dit aantal veel hoger liggen, bijvoorbeeld 999.

Gemak

10 is een goed maximum aangezien mensen zo kun keuze kunnen maken door op één enkele knop te drukken.

10 is waarschijnlijk ook het maximale aantal vragen dat u gemakkelijk op één dia kunt groeperen om op een scherm te tonen.

Meer dan 10

Meer mogelijkheden geven, kan soms zinvol zijn, bijvoorbeeld bij een marktonderzoek waarbij u precieze gegevens wenst te ontvangen zoals leeftijd, gewicht of salaris.

In dat geval wilt u het publiek misschien het juiste getal laten ingeven en dat laten bevestigen.

Hou er rekening mee dat mensen nog eens op de knop ‘bevestig’ zullen moeten drukken wanneer u boven de 10 gaat.

Vergeet geen enkele mogelijkheid

Het kan aantrekkelijk zijn om het aantal mogelijke antwoorden te beperken om het de deelnemers gemakkelijker te maken hun keuze te bepalen.

Zorg er echter voor dat elke mogelijke situatie wordt weergegeven. Als u de deelnemers naar hun leeftijd vraagt en u heeft 4 mogelijkheden: ‘20-30’, ‘31-40’, ‘41-50’ en ‘ouder dan 50’, zorg er dan voor dat er ook een mogelijkheid is om een lager getal aan te geven. Het is altijd mogelijk dat er een 19-jarige in het publiek aanwezig is, dus voeg ook ‘jonger dan 20’ toe, zelfs wanneer u denkt dat de kans klein is dat er daadwerkelijk iemand uit die leeftijdscategorie aanwezig zal zijn.

Het bovengenoemde voorbeeld klinkt misschien vanzelfsprekend, maar er kunnen ook minder voor de hand liggende situaties zijn. Stel dat u naar het beroep van de deelnemers vraagt. U zorgt er dan waarschijnlijk voor dat alle volgens u relevante categorieën worden weergegeven, maar u kunt voor de zekerheid misschien ook ‘Andere’ toevoegen.

 

Zoals u kunt zien, hangt het gepaste aantal antwoorden af van de situatie, maar de algemene boodschap is: vraag naar wat u nodig heeft, niet meer en niet minder, en denk ook aan de praktische beperkingen van de apparatuur en het projecteren van de resultaten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *