u krijgt waar u om gevraagd heeft: foto van een wetenschappelijk experiment

U krijgt waar u om gevraagd heeft

In de wetenschap is een van de voorwaarden voor een goed onderzoek met betrouwbare resultaten dat de meting zelf geen invloed mag hebben op het resultaat. Hetzelfde geldt wanneer u een stemsysteem gebruikt om de meting uit te voeren: het is niet altijd gemakkelijk om de juiste vraag op de juiste manier te stellen. De manier waarop u een vraag stelt, kan het antwoord beïnvloeden.

Als u om problemen vraagt, zult u problemen krijgen. Dat is zeker het geval wanneer u een stemsysteem gebruikt als onderdeel van een evaluatie.

Laat mij dit even verduidelijken: stel dat u op het einde van uw evenement aan uw publiek vraagt wat er volgens hen beter kon, wat ze gemist hebben of waarover ze ontevreden zijn. Deze aanpak houdt een zeker risico in: zelfs wanneer uw publiek genoten heeft van een heerlijke ervaring, zouden ze toch met een negatief gevoel naar huis kunnen gaan.

Waarom? Het kinkt misschien hard, maar het is omdat u erom gevraagd heeft. In uw eerlijke en goedbedoelde poging om uw evenementen permanent te verbeteren, ziet u misschien niet dat u het eigenlijk al heel goed doet. Wanneer u naar het negatieve vraagt, kan het evenement ten onrechte een slechte indruk nalaten bij het publiek.

Als u naar negatieve ervaringen vraagt, zult u er altijd krijgen. Het is beter om positieve feedback te vragen en de antwoorden te interpreteren, want tussen de regels door zult u de negatieve punten kunnen lezen. Vraag bijvoorbeeld aan uw publiek welke spreker ze de volgende keer graag willen terugzien. Daardoor worden ze gedwongen om te denken aan de spreker aan wie ze het meeste plezier hebben beleefd, wat tot positieve gedachten leidt en waardoor ze naar huis gaan met een goed gevoel over uw evenement. Onrechtstreeks zullen de resultaten u ook vertellen welke spreker u beter niet meer uitnodigt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *