Is mijn zaal geschikt voor simultaanvertaling?

Simultaanvertaling: is mijn zaal hiervoor geschikt?

Als je simultaanvertaling organiseert op je evenement hou je er best rekening mee dat niet iedere zaal daarvoor geschikt is.

Uiteraard moet er voldoende ruimte zijn om de tolkencabines te plaatsen.
En die zet je bovendien ook niet zomaar ergens neer. Aan de plaatsing van tolkencabines zijn specifieke eisen verbonden die zijn vastgelegd in de norm ISO4043:2016.

Waarmee hou je best rekening?

  • Tolkencabines plaats je niet in een omgeving waar storende geluiden de tolk kunnen hinderen. Je vermijdt dus best de onmiddellijke omgeving van bijvoorbeeld de keuken, publieke gangen of plaatsen met veel passage.
  • Het is uitermate belangrijk dat de tolken een goed zicht hebben op de spreker en de schermen waarop presentaties worden getoond. Ideaal is dat ze ook een overzicht hebben op de zaal. Vermijd dus tolkencabines op te stellen achter steunbalken of pilaren die het zicht op de zaal belemmeren.
  • Meestal worden tolkencabines achteraan opgesteld. Is de afstand tot de projectieschermen te groot en zijn ze onvoldoende leesbaar voor de tolk dan zal je extra schermen moeten plaatsen net voor of in de tolkencabine.
  • Stel je ze op aan de zijkant, dan dien je te waken over de hoek waaronder de tolken naar de spreker en de schermen moeten kijken. Die mag niet minder dan 35° bedragen ten opzichte van de rand van de cabine.
  • Voorzie in elk geval een afstand van minstens anderhalve meter tussen de cabines en de deelnemers. Anders storen de stemmen van de tolken mogelijks de deelnemers of omgekeerd.

Dit artikel gaat over één van de onderwerpen
die aan bod komen in ons e-boek:
“Simultaanvertaling op je evenement – 18 tips voor de organisator”

Wil je meer weten?
Download GRATIS het volledige e-boek


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *