Daag uw publiek uit

Een belangrijk ingrediënt in het recept van om het even welk succesvol evenement is ervoor zorgen dat uw publiek niet verveeld raakt door de vragen die u stelt. U wilt dat de vergadering levendig verloopt en u wilt de mensen in het publiek wakker, betrokken en geconcentreerd houden.

De manier waarop u vragen stelt, zal voor een groot stuk bijdragen tot de algemene sfeer: als u flauwe vragen stelt, zult u een neutraal, flauw evenement krijgen.

In het algemeen is het een goed idee om:

  • Uw vragen rechtuit te stellen om duidelijke antwoorden te krijgen: vermijd te neutrale uitspraken waar niemand sterk voor of tegen is;
  • Mensen te verplichten om een kant te kiezen, ‘ja’ of ‘nee’: vermijd de neutrale positie die veel mensen kiezen als de gemakkelijkste oplossing aangezien dit niets zal bijdragen tot het debat.

De vragen die u stelt, hangen echter ook af van het beoogde effect van de vergadering.

Als het de bedoeling is een consensus te bereiken, dan kunt u beginnen met vragen of beweringen die scherp en rechtuit zijn, maar later zult u misschien meer evenwicht in de vergadering moeten brengen om een consensus te bereiken.

Als u daarentegen het stemsysteem gebruikt om een debat uit te lokken en om uw deelnemers wakker en geconcentreerd te houden, waarom zou u hun aandacht dan niet vasthouden door de resultaten van de stemming te gebruiken om het debat op gang te doen komen?

Stel dat slechts twee mensen in de zaal ‘nee’ hebben gestemd: laat hen dan uitleggen waarom ze het niet eens waren met de stelling. Ze hebben misschien goede argumenten die het debat verder kunnen aanwakkeren.

Deze werkwijze leidt tot een levendig debat, met deelnemers die geconcentreerd zijn en een betrokkenheid van het publiek die u zonder stemsysteem maar moeilijk zou kunnen bewerkstelligen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *